Duurzaamheid

Topa gaat voor minder. Ook in 2023 hebben we de ingeslagen weg naar verduurzaming vervolgt. We hebben onze inspanningen wederom laten beoordelen en doorrekenen door ClimatePartner. De conclusie: we hebben inmiddels 38% CO2 reductie weten te realiseren ten opzichte van 2020. Een mooi resultaat waarmee we ruimschoots voldoen aan de Nederlandse doelstellingen gebaseerd op het Klimaatakkoord van Parijs. We lopen zelfs wat voor op onze eigen ambitie. Daarnaast doen we een financiële klimaatbijdrage op de resterende uitstoot die we als organisatie nog hebben. Deze bijdrage gaat naar het ClimatePartner project ‘Renewable Energy Asia’.

Duurzaamheid Co2 Reductiedoelstellingen Nl

We besparen tonnen

De besparingen die we hebben weten te realiseren, zitten primair op het vlak van energie en mobiliteit. In 2023 hebben we ruim 100 ton weten te besparen doordat we nu 100% groene stroom gebruiken en bij de vervanging van lease auto’s overstappen naar hybride of 100% elektrische modellen. Helaas zien we over het afgelopen jaar wel een stijging van ruim 53 ton op het vlak van afval. Dat behoeft een kleine toelichting. We hebben in absolute zin als Topa groep niet meer afval ‘geproduceerd’. Onder de Topa groep vallen meerdere activiteiten, van handelsmaatschappijen tot productie faciliteiten. Op basis van nieuwe inzichten is besloten een herverdeling toe te passen op de afvalstromen. Dit heeft geleid tot een interne verschuiving wat deze stijging verklaart. Onderstaande infografiek geeft een goed overzicht van de resultaten over 2023 en de ambitie in 2024.

Topa Infographic Duurzaamheid 2024 Nl

EcoVadis duurzaamheid prestatiemonitor

Duurzaamheid gaat voor Topa verder dan het verminderen van onze milieu-impact. Duurzaamheid staat binnen Topa voor toekomstbestendig ondernemen. Daarom hebben we ons in 2023 laten auditen door EcoVadis. EcoVadis is een onafhankelijk internationaal duurzaamheidsbeoordelingsplatform waarmee de duurzaamheid van organisaties inzichtelijk wordt gemaakt. EcoVadis beoordeelt bedrijven op hun duurzaamheidsprestaties, waarbij 21 indicatoren verdeeld over vier thema’s worden gebruikt. Deze thema’s zijn:

  • Milieu: Beoordeling van de impact op de natuur en de maatregelen die worden genomen deze te verminderen
  • Arbeids- en mensenrechten: Zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en respect voor mensenrechten binnen de hele toeleveringsketen
  • Ethiek: Handhaven van hoge ethische normen in zakelijke praktijken
  • Duurzame inkoop: Integreren van milieubewuste keuzes in het inkoopbeleid
Ecovadis Bronze 2024

Het oordeel van EcoVadis: Topa behoort tot de top 35% van best presterende bedrijven in de duurzaamheidsprestatiemonitor en heeft hiermee de bronzen EcoVadis medaille behaald. Dit is een mooie erkenning van onze inspanningen tot nu toe, maar we realiseren ons dat er nog werk aan de winkel is.

Maar we zijn nog niet klaar met ‘minderen’

We zijn blij met de behaalde resultaten tot nu toe, maar we weten dat we nog meer kunnen en moeten doen. Ook in 2024 zullen we doorgaan met initiatieven die onze CO2-uitstoot verder helpen verlagen. Dit doen we door te focussen op energie-efficiëntie, duurzame mobiliteitsoplossingen en afvalvermindering. Daarnaast zullen we ons behaalde resultaat bij EcoVadis verstevigen door een aantal voorgestelde verbeterpunten te implementeren.

Onze ambitie is om een verdere reductie van 5% in onze CO2-emissies te realiseren. Door samen te werken met onze partners en leveranciers, en door onze medewerkers actief te betrekken bij deze duurzaamheidsinitiatieven, zijn we ervan overtuigd dat we onze doelstellingen zullen behalen.

De stappen die Topa nog meer zet

De naar alternatieve, duurzamere verpakkingsoplossingen neemt toe. Daarom heeft Topa naast haar interne oriëntatie op duurzaamheid ook oog en oor voor wat er speelt bij onze klanten en leveranciers. Er lopen een aantal initiatieven om in onze dienstverlening aan de veranderende vraag te kunnen blijven voldoen.

We zijn continu op zoek naar alternatieve productoplossingen die een positieve bijdrage hebben in CO2 reductie. Een product waar we erg enthousiast over zijn, is papiervezelschuim. Deze oplossing heeft een 80% lagere CO2-emissie in vergelijking met de gebruikelijke schuim opvul oplossingen. Binnen Topa Thermal gebruiken we dit nieuwe materiaal inmiddels in de Connex Eco.

We volgen de ontwikkelingen op het gebied van de PPWR wetgeving nauwlettend. De PPWR is de Packaging and Packaging Waste Regulation, ofwel de Verordening voor Verpakkingen en Verpakkingsafval. Deze EU-wetgeving gaat de EU-Verpakkingenrichtlijn vervangen, maar is nu nog niet 100% definitief.

De vraag naar een objectieve berekening van de CO2-emissie van een verpakkingsoplossing neemt toe. Er zijn inmiddels diverse aanbieders die software aanbieden om Levenscyclusanalyse (LCA) berekeningen mee te maken. In zo’n LCA berekening wordt de milieubelasting van een product of activiteit over de hele levenscyclus bepaald. Topa heeft een pakket aangeschaft om kennis en ervaring op te doen met deze berekeningsmethode.

Je verpakt het met Topa

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram