Trek-/drukbank

Wanneer een doos opgetild wordt aan een handgreep die hieraan is bevestigd, is het goed om te weten welk gewicht deze kan houden. Ditzelfde geldt voor strap- en spanbanden waar de breeksterkte berekend wordt.

Bij deze tests wordt dus de trekfunctie van dit apparaat gebruikt.

Diverse testmogelijkheden

Trektest

Een trektest wordt veelal ingezet om de sterkte van onderdelen van een verpakking of verpakkingsmateriaal te bepalen. Bijvoorbeeld de sterkte van een handgreep of hengsel of de spanning op een strapband. De snelheid van de trekbank is variabel en kan zo ingesteld worden dat de werkelijk gebruikssituatie zo dicht mogelijk benaderd wordt.

Wrijvingscoëfficiënt bepaling

In bepaalde situaties kan het interessant zijn om de wrijvingscoëfficiënt tussen twee materialen te weten. Bijvoorbeeld bij kartonnen dozen die op een pallet geplaatst worden. Dit kan een houten of kunststof pallet zijn. Beide hebben een andere wrijving met de kartonnen dozen en dus een andere invloed op hoe snel de dozen van de pallet kunnen glijden. Ook de wrijvingscoëfficiënt van verschillende anti-slipmaterialen kan met deze test eenvoudig bepaald worden.

Meestal klantspecifiek

Met de trek-/drukbank kunnen verschillende typen testen uitgevoerd worden volgens algemene standaards als ISO, ISTA en ASTM en vaker nog volgens klantspecifieke procedures. Mogelijke internationale standaarden zijn:

  • ISO 3037

Fabrikant : Thwing Albert Europe Company

  • Maximale compressie/trekkracht: 5000 N (± 500 kg)
  • Maximale verplaatsing: 1200 mm
  • Trek/druk snelheid: variabel
  • Kalibratie-interval: jaarlijks
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram