Compressiebank

Opslag en transport van producten gaat altijd gepaard met compressiekrachten. Het stapelen van producten en pallets creëert druk. Hoe hoger er gestapeld wordt, hoe groter het gewicht dat op de onderste verpakking drukt. Het liefst willen we zo hoog mogelijk stapelen om de beschikbare transport- en opslagruimte zo optimaal mogelijk te benutten. De stapelhoogte, duur van transport en opslag en omgevingscondities beïnvloeden de sterkte van de verpakking.

Stukgoed en pallet transport

Met de compressiebank kan van alle soorten en maten verpakkingen de maximale compressiesterkte bepaald worden. Met deze waarde is de stapelhoogte in een magazijn of tijdens het transport te berekenen. Door het nabootsen van de transport- of opslagsituatie, wordt duidelijk waartegen de betreffende verpakking bestand is. Er wordt altijd een veelvoud aan verpakkingen getest om toevalstreffers uit te sluiten en reproduceerbaarheid aan te tonen. Een ander doel van de test kan zijn om te bekijken of er bespaard kan worden op de kartonkwaliteit of dat een andere doosconstructie dezelfde sterkte kan behalen.

Voorconditioneren

Tijdens de compressietesten is het van belang dat de verpakkingen allemaal dezelfde temperatuur en luchtvochtigheid hebben. Vooral bij kartonnen verpakkingen is de vochtigheid van belang. Karton is gevoelig voor vocht en verliest zijn sterkte bij hogere luchtvochtigheid. Temperatuur heeft weer veel invloed op kunststof. Dit wordt bij hogere temperaturen zachter en bij lagere temperaturen bros, waardoor de sterkte verandert. Topa Institute beschikt over klimaat- en temperatuurkamers om losse verpakkingen of hele palletladingen voor te conditioneren.

Testresultaat en waarde

In eerste instantie wordt eenvoudigweg geconstateerd dat zodra de verpakking bezwijkt, de maximale compressiewaarde bereikt is. Vervolgens wordt de compressiewaarde in Newton uitgelezen en wordt er een grafiek gegenereerd. Met deze waarde kan gecontroleerd worden of de benodigde compressiewaarde wordt behaald.

Pallet performance test

Met de compressiebank kunnen naast losse verpakkingen of palletladingen, ook losse pallets getest worden. Op deze manier worden de prestaties van de pallet op zich, in verschillende situaties bekeken. Pallet performance testen bestaan uit een heel scala aan testen. Bijvoorbeeld of een pallet doorbuigt tijdens racking situaties of wat er gebeurt met een pallet als deze met een heftruck wordt gehandeld.

Internationale standaarden

Compressietests zijn volgens algemene standaards als ISO, ISTA en ASTM uit te voeren en vaak ook volgens klantspecifieke procedures. Mogelijke internationale standaarden zijn:

 • Alle ISTA standaards
 • ASTM D4169
 • ASTM D642
 • ISO 4180
 • ISO 8611
 • ISO 12048

Maximale maten en machine informatie

Fabrikant: MTS model 842.60-30

 • Maximaal pakket formaat (l x b): 220 x 150 cm
 • Maximale pakket hoogte: 200 cm
 • Maximale compressie: 120 kN (± 12 ton)
 • Aanpasbare compressie:  variabele of continue druk
 • Verplaatsingssnelheid drukplaat: 0 - 140 cm/min
 • Kalibratie interval: jaarlijks
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram