Klimaat-/temperatuurkamers

Producten en hun verpakkingen hebben tijdens transport te maken met weer- en temperatuurschommelingen. Vocht, kou en warmte hebben allemaal invloed op de verpakking en/of het product.

Producten zoals medicijnen mogen hier absoluut geen last van ondervinden. Maar ook de verpakking kan verzwakt raken met als gevolg instabiele palletladingen.

In veel gevallen wordt daarom de verpakking naast de thermische test ook aan een transportsimulatietest onderworpen.

Diverse tests

Temperatuurtest voor de farmacie

Om te testen of een verpakking werkelijk aan de gestelde temperatuurcriteria voldoet wordt een temperatuurtest uitgevoerd. Er worden thermokoppels aangebracht in het product of tegen de primaire verpakking. Het product, de isolerende verpakking, de koelelementen en de overige componenten worden gedurende (meestal) 24 uur voorgeconditioneerd ter voorbereiding op de test. Het product wordt ingepakt en in de temperatuurkamer geplaatst, die de buitentemperatuur simuleert. Enkele thermokoppels worden op de buitenkant van de verpakking geplaatst om de buitentemperatuur te registreren. De thermokoppels worden aangesloten op een datalogger die met een vooraf bepaalde interval de temperatuur registreert. Na afloop van de test kan de data worden verwerkt tot een grafiek die het temperatuurverloop in de verpakking laat zien.

Klimaattest

Voorafgaand aan een transportsimulatie test wordt vaak een klimaattest uitgevoerd. Door de verpakking of palletlading op de te verwachten temperatuur en luchtvochtigheid te brengen wordt gesimuleerd en bekeken hoe een palletlading reageert bij hoge luchtvochtigheidscondities of welke invloed een extreme lage temperatuur heeft op het verpakkingsmateriaal.

Lange duurtest/versnelde verouderingstest

Lange duur temperatuur- of klimaattesten worden uitgevoerd om de invloed van vocht en/of temperatuur op het product en de verpakking te simuleren. Dit kan gaan om meerdere pallets of slechts enkele stuks per test, afhankelijk van de wensen van de klant. Aandachtspunten bij lange duur temperatuur of klimaattesten zijn onder andere het effect van temperatuur en vocht op de houdbaarheid van het product (versnelde verouderingstest), het bepalen van de permeabiliteit (vochtdoorlaatbaarheid) van de verpakking of het simuleren van een lange duur (zee-)transport.

Ultra-low vriezers

De ultra-low vriezers worden ingezet bij het conditioneren en testen van producten die op extreem lage temperatuur (tot -80°C) getransporteerd moeten worden. Dit zijn meestal farmaceutische producten die bevroren moeten blijven en tijdens transport met behulp van droogijs op de juiste temperatuur gehouden worden. Ook kunnen de kamers ingezet worden bij temperatuur-schok testen waarbij het product vanuit de ultra-low vriezer in een warme kamer geplaatst wordt om te kijken of dit een negatief effect heeft op het product. Zo kan het materiaal van het product bijvoorbeeld beschadigen door uitzetting en krimpen.

Internationale standaards

Klimaattesten zijn er in vele vormen en kunnen uitgevoerd worden volgens internationale standaarden en klantspecifieke profielen. Mogelijke internationale standaarden zijn:

 • Alle ISTA standaards
 • ASTM D3103
 • ASTM D4169
 • ASTM D4332
 • ASTM F1980
 • ISO 2233
 • ISO 4180

16 klimaatkamers en 4 ultralow vriezers

Fabrikant klimaatkamers: Weiss Enet

 • De afmetingen van de diverse kamers verschillen per kamer. Gemiddeld bieden deze kamers ruimte voor 2 pallets plus lading tot 2 meter hoogte. Topa Institute beschikt overgrotere kamers, waar tot wel 6 pallets tegelijk in getest kunnen worden.
 • Het formaat van de deuren zijn variërend van 90 x 200 cm tot wel 240 x 200 cm.
 • Alle kamers hebben een temperatuurrange waarbinnen getest kan wordt. Deze is van -35ºC tot +70ºC (+/-2º C).
 • Bovendien bieden vier kamers de mogelijkheid - naast temperatuur - ook de relatieve luchtvochtigheid te testen met een range tussen de 15% tot 95%.
 • In alle kamers kan een temperatuurprofiel, eventueel met luchtvochtigheid, geprogrammeerd worden
 • Alle klimaatkamers en meetapparatuur worden jaarlijks gekalibreerd.

Fabrikant ultralow vriezer: NuAire

 • Formaat (breedte x diepte x hoogte): 86 x 60 x 128 cm
 • Deuropening: 86 x 128 cm
 • Temperatuur range: 85ºC tot -40ºC (+/- 2ºC)
 • Temperatuurinstelling: alleen een constante temperatuurinstelling is mogelijk
 • Kalibratie interval: jaarlijks
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram