AGF Industrie

Aardappelen, groente en fruit.

Tijdens transport is het zaak de kwetsbare groenten en fruit te beschermen.
De sterkte van de doos, de kartonkwaliteit, de juiste palletstapeling en de bepaling van het vochtgehalte van het karton zijn zo een paar voorbeelden van veeluitgevoerde – periodieke – tests voor deze sector.

Veel voorkomende (transport)situaties

Doordat het transport en opslag van AGF-goederen veelal in gekoelde ruimtes gebeurt, is het zaak dat de dozen hiertegen bestand zijn. Want inzakkende dozen betekent vaak directe schade aan het product.

Hierbij kan gedacht worden aan:

  • (te) lichte dozen
  • verkeerde palletstapeling
  • vochtige ruimte

Testmogelijkheden

Veel voorkomende tests voor de AGF-branche zijn:

Box Compression Test

Om de sterkte van een verpakking te bepalen wordt een zogenaamde Box Compression Test (BCT) uitgevoerd. Voorafgaande aan de test worden de verpakkingen geconditioneerd op de benodigde temperatuur en luchtvochtigheid zodat de uitgangscondities altijd gelijk zijn. Indien nodig kan het testresultaat hierdoor bovendien worden vergelijken met eerdere tests.

De test wordt altijd in vijfvoud uitgevoerd. Dit om toevalstreffers uit te sluiten.

Deze test wordt uitgevoerd volgens ASTM teststandaard D642-00.

Vochtgehaltebepaling

Vocht heeft grote invloed op golfkarton. Bij hoge luchtvochtigheid kan de sterkte van het karton, en dus van uw verpakking, wel 50% afnemen. 

De hoeveelheid vochtopname hangt af van de samenstelling van het karton. Middels een bepaling van het vochtgehalte in het karton bij vochtige (90% RV) en droge (105ºC) omstandigheden kan het percentage vochtopname bepaald worden.

Deze test wordt uitgevoerd volgens teststandaard ISO 287

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram