In 2023 zijn we weer een stukje groener geworden

Hein Stevens, CEO van Topa, blikt terug op 2023 en het 40-jarig jubileum van Topa Institute:

Als ik terugkijk naar 2023 kan ik concluderen dat het weer een ‘normaal’ jaar is geweest. Ten tijde van Corona, dat z’n piek beleefde van begin 2020 tot halverwege 2022, dachten we dat de vraag naar verpakkingen minder zou worden. Maar het tegenovergestelde is gebeurd. Doordat de winkels lange tijd dicht waren, is er enorm veel online besteld. De vraag naar verpakkingen nam flink toe en mede door de dure grondstoffen gingen de prijzen fors omhoog. Alhoewel de economie weerbaar blijkt onder onrustige macro-economische omstandigheden is de groei teruggevallen van 4,5% naar 0,8% groei in 2023. Ook voor de middellange termijn is de onzekerheid over de economische ontwikkeling groot.

Onze missie is om onze klanten te ontzorgen, iedere dag opnieuw
Deze onzekerheid maakt voor de bedrijfsvoering van Topa overigens niet veel uit. Onze koers zal in de toekomst niet anders zijn. Wij blijven ons focussen op de samenwerking met onze partners, leveranciers en klanten. Topa is een bedrijf dat zich richt op de vraag van vandaag en de ontwikkelingen van morgen. Onze missie is om de producten van onze klanten optimaal te beschermen en onze klanten te ontzorgen, iedere dag opnieuw.


We kijken zowel naar de footprint van ons bedrijf als van onze producten
Duurzaamheid is bij Topa een specifiek beleidsgebied. Samen met onze partners, leveranciers en klanten gaan we voor minder. Voor minder CO₂ uitstoot, minder kosten, minder materiaal, minder afval, minder tijd en minder ruimte. Samen willen we zo duurzaam mogelijk ondernemen. Onze focus op minder is deels bepaald door regelgeving en wetgeving, maar heeft ook alles te maken met onze overtuiging. We kijken enerzijds naar de footprint van ons bedrijf en anderzijds naar de footprint van onze producten.

Duurzaam 2023 1080x1080 1

Ook in 2023 mogen we ons weer een klimaatneutraal bedrijf noemen. Onze CO₂ uitstoot hebben we gecompenseerd door een windmolenproject in Chili te ondersteunen. Daarnaast schakelen we over naar groene energie, verduurzamen we onze bedrijfspanden, reduceren we onze afvalstromen en ‘vergroenen’ we ons wagenpark.

Onze producten worden ook steeds groener. Steeds vaker zijn ze (deels) gemaakt van gerecycled materiaal en opnieuw recyclebaar. Bovendien gaan we bij het beschermen van kwetsbare producten voor minder karton, minder opvulmateriaal en minder tape.


In 2023 hebben we flink geïnvesteerd in Topa Institute
In 2023 vierden we ook het 40-jarig bestaan van Topa Institute, hét ontwikkel-, test- en onderzoekscentrum voor verpakkingen. We hebben er flink in geïnvesteerd. De lay-out van het Topa Institute is volledig op de schop genomen en de horizontale schokbank, de compressiebank en de valtafel zijn vervangen. Verder is er geïnvesteerd in een nieuwe acceleratiebank, waarmee we ook de ladingzekering kunnen testen. We hebben dus alles in huis om alle transportsimulatietesten perfect uit te voeren. Dat stelt ons in staat om de producten van onze klanten goed te beschermen met minder en/of duurzamer verpakkingsmateriaal.

Groot Nieuws Nieuwe Machine 1

Wij helpen u graag met het vinden van alternatieve oplossingen die minder kosten
Het mooie van onze aanpak ‘samen gaan we voor minder’ is, dat het niet alleen leidt tot de juiste verpakking met een lagere carbon footprint, maar ook tot een gunstige prijs. Als verpakkingsspecialist staan wij u iedere dag met raad en daad ter zijde om te komen tot de verpakkingsoplossing die het beste bij u past. Ook in 2024!

Met de groeten van onze CEO, Hein Stevens.

Topa

6 december 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram