Volledig vernieuwd Topa Institute klaar voor de toekomst

Veel expertise en state of the art testapparatuur

Het Topa Institute, onderdeel van de Topa groep, heeft een volledige metamorfose ondergaan na grote verbouwingen. Het is een echte showroom geworden met de nieuwste machines. Belangrijker nog is de kennis en ervaring van het team, zeker op het gebied van ladingzekering.

Topa produceert niet alleen verpakkingen, maar test ze ook voor hun klanten in het Topa Institute. Dit is belangrijk, omdat goederen goed beschermd moeten worden tijdens het transport, dat ook veilig moet zijn. Daarom zijn er wettelijke regels opgesteld voor transportverpakkingen en ladingzekering. In het Topa Institute testen experts de beschermende functie van verpakkingen, de sterkte en de zekering. Tegelijkertijd kijkt het instituut ook hoe het duurzamer kan.

In ons Topa Institute onderzoeken we onder meer hoe we met minder materiaal betere verpakkingen kunnen genereren en kosten kunnen verminderen. Dankzij dit eigen ontwikkel-, test- en onderzoekscentrum begeleiden we onze klanten bij hun zoektocht naar minder CO₂-uitstoot, minder gebruik van grondstoffen en minder kosten in hun logistieke traject.

Portfoliomanager Arjan Voshart

Waarom testen?

Het Topa Institute test met duidelijke doelstellingen. Besparen bijvoorbeeld. Op papier zijn mooie materiaalbesparingen te bedenken, maar het transport mag er niet onder lijden. Daarom is testen een goede oplossing. Kwalificeren is ook een reden om te testen. Een verpakking die het product beschermt tegen weersinvloeden wordt ontwikkeld, getest en vervolgens gekwalificeerd in klimaatkamers. De procedures hiervoor zijn strikt en bevatten meerdere onderdelen. Dit proces wordt gestructureerd aangepakt.

Ook een nieuw product kan reden zijn voor een test. Met behulp van mechanische tests is het mogelijk om vóór de productintroductie een goed beeld te krijgen van de meest kritieke punten van een product samen met de (transport)verpakking. Het vroegtijdig testen bij een nieuw product levert vaak al eenvoudige verbeteringen op en geeft zekerheid of de juiste verpakking is gekozen. 

Img 6727

Transportsituaties testen

In het laboratorium kunnen tot zeer extreme transportsituaties nagebootst worden om de hoeveelheid schade tot een minimum te reduceren. Het testcentrum is uitgerust met de modernste technologie voor transportsimulatie. Onderweg kunnen trillingen, schokken, stoten, drukbelastingen, schommelingen in temperatuur of veranderingen in luchtvochtigheid een grote invloed hebben op de lading.

Topa Institute bepaalt vooraf samen met de klant de testdoelen. Een vernieuwde of aangescherpte wetgeving rondom transport kan ook een reden zijn om nog eens kritisch naar de huidige vorm van transport en opslag te kijken. Bovendien gelden er in andere landen andere regels. Topa Institute test de kwaliteit van de verpakking en houdt rekening met de geldende wetgeving.


Ladingzekering

Portfoliomanager Arjan Voshart weet als geen ander hoe belangrijk het testen van transportverpakkingen is. Niet alleen omdat producten in goede staat moeten worden afgeleverd na transport, maar zeker ook in verband met veiligheid.

Hoofdinspecteur Kurt Garrez, een expert op het gebied van ladingzekering en verpakking, en voorzitter van het Belgische nationale expertnetwerk Centrex heeft bij tal van verkeersongevallen gezien welke impact het kan hebben als voorschriften rond ladingzekering en verpakking niet worden gevolgd. Voor partijen die actief zijn als verlader is het dus van belang de regels te kennen, te verpakken en ladingen te zekeren volgens de voorschriften. Bij Topa zijn we erg bezig met ladingzekering. We helpen klanten zo de kwaliteit en veiligheid van transport te verbeteren. Onze ISTA-, EUMOS- en APASS-certificaten bevestigen dat we de juiste kennis en expertise hebben. Bovendien voldoen onze nieuwste machines ook aan de ‘DIN 55415:2022-09’ norm.

Portfoliomanager Arjan Voshart
Img 6656

Klimaatneutraal

In 2022, bij het 100-jarig bestaan, kon Topa zich een ‘Klimaatneutraal bedrijf’ noemen.

Ons doel voor 2022 was een reductie van 15%. Maar we zijn er met z’n allen in geslaagd om onze uitstoot te verminderen met ruim 27% en daar zijn we natuurlijk zeer trots op. De overige CO₂-uitstoot compenseerden we door het klimaatproject  ‘Windenergie Chili’ te ondersteunen. Als de windmolens gebouwd zijn, zal dit project zo’n 197.420 ton CO₂-uitstoot per jaar besparen.

Portfoliomanager Arjan Voshart

Hoger niveau

Het doel van de recente investeringen is het Topa Institute en haar dienstverlening op een nog hoger niveau te brengen. Er zijn meer mogelijkheden en het Topa Institute is voorbereid op toekomstige eisen. Er zijn nieuwe betonnen vloeren gestort en vrijwel alle apparatuur is vernieuwd. Binnen de groep is zo alle knowhow aanwezig om de klanten op basis van testen en metingen te helpen met de juiste verpakkingsoplossingen.

Bent u benieuwd of wij uw verpakking kunnen verbeteren?
Neem contact op met Topa Institute via telefoon: +31 252 245 350. Of stuur een e-mail naar: info@topainstitute.com

Topa

4 december 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram