Robinetto: Netto verpakking

65b908dc0d89101e9c7363c6 Robi

‘Robi, het water van de knop’ of ‘Netto uit de kraan’. Onder de merknaam ‘Robinetto’ zijn Edelhart en zijn team actief op de B2B markt waar ze oplossingen bieden in de vorm van watertaps bestemd voor horeca, festivals (o.a. Tomorrowland), kantoren, scholen en andere publieke plaatsen (o.a. NMBS).

Ook op de B2C markt zijn ze sinds 2023 actief met ‘Robi, het water van de knop’. “Het is een huis-tuin-keuken oplossing dat het kraanwater verrijkt en zo de smaak van mineraalwater in flessen benadert. Op die manier wil Robinetto de flessenwaterdrinkers helpen om voortaan water uit de kraan te drinken. Robinetto is eigenlijk: ‘Netto uit de kraan’. De naam klinkt redelijk universeel en verwijst naar een waterkraan, waar we elke waterdrinker naartoe willen bewegen”, vertelt Edelhart.

“Het idee ontstond uit het BoomBar project waar we als organisatie op zoek gingen naar duurzame oplossingen voor de drankvoorzieningen op festivals. Het idee was gemakkelijk uit te breiden naar andere sectoren zoals horeca, events, kantoren e.d. om daar ook het verschil te maken”, voegt Edelhart nog toe .

Kitchen Cam 4

“De B2B-tak biedt een productportfolio met tapoplossingen (o.a. een eigen ontwerp) en dispensers voor uiteenlopende locaties met bijhorende behoeftes. Het B2C-deel brengt als eerste product een onder-de-gootsteen filteroplossing, laagdrempelig naar installatie. Dit wordt later nog uitgebreid naar meerdere modules. “Onze verkoop van Robi gebeurt grotendeels online. Voor het B2B gedeelte is een website ook aangewezen om de klant heel snel een overzicht te kunnen bieden van de verschillende types watertaps en dispensers, elk met hun verschillende varianten in functie van de behoeften”, verklaart Edelhart.


Een verpakking in drie delen

“Het was altijd de bedoeling geweest om onze Robi via retail aan de man te brengen. Echter waren we nog op zoek naar een geschikte manier om onze organisch-gevormde watertap in te verpakken. Van in het begin heeft Topa rekening gehouden met onze eisen en stonden we in contact met de juiste personen die ons konden helpen met onze probleemstelling”, laat Edelhart weten. “In de winkelrekken is de plaats beperkt. Een robuuste en opvallende verpakking is echt wel vandoen. De opdracht werd qua strikte beperkingen en afmetingen gedetailleerd toegelicht. Topa ging met die gegevens meteen aan de slag en kwam met een verrassend concept”,  vertelt Edelhart. “Een ander heikel punt was de ‘knop’. Deze kan niet compact samengedrukt worden in de verpakking want anders loopt de batterij leeg, toch moet deze voldoende kras- en valvrij beschermd zitten. Verder heeft ons product een verticale richting en dankzij Topa uit zich dat ook in de verpakking”, gaat Edelhart verder.

Robinetto

“De Robi bevat elektronica. Bij zo’n soort producten is het belangrijk dat de printplaat verankerd zit zodat bij impact geen componentjes kunnen loskomen. Dan is een kartonnen doos ter bescherming echt wel nodig. Bovendien had de klant een verpakking nodig die zowel voldeed aan standaarden die gelden voor retail als e-commerce,” verklaart Topa. “Bij ons is een verpakking niet van dag één af, het is een langdurig proces waar we de klant in meenemen. We presenteren eerst een concept dat daarna geoptimaliseerd wordt naar de noden van de klant. Het ontwerp werd uiteindelijk in het ons Topa Institute gemaakt en na voldoende tests, gefinaliseerd.”

Het eindresultaat werd een verpakking in drie delen. Een grotere giftbox voor de watertap, een inlay voor de Robi box en een kleiner doosje voor de knop. “Voor Robi was een standaardverpakking niet mogelijk. We hebben een product met een heel specifieke vormgeving en een zware beperking op schapruimte in ons magazijn. Bovendien moest de knop heel goed beschermd worden tegen schade. Topa heeft ons een kartonsoort gepresenteerd die tegen een stootje kan, daarbij horen ook lichtere opvulmaterialen die eveneens recyclebaar zijn. De dozen worden vooraf gemaakt en gestapeld aangeleverd aan de productielijn, heel handig,” vertelt Edelhart.


Impactonderneming

“Topa heeft van in het begin rekening gehouden met onze eisen. De nadruk lag bij ons niet specifiek op productiviteit of bedrukking. Des te meer op robuustheid en duurzaamheid. Die laatste is heel belangrijk voor Robinetto, of beter gezegd ‘De Leiding BV’”, geeft Edelhart aan. De Leiding BV, het bedrijf waar Robinetto onder valt, werd in 2018 als impactonderneming opgericht met als doel: het reduceren van de afvalberg en CO2-voetafdruk veroorzaakt door de productie, verpakking en transport van water in flessen. Dat de verpakking dus 100% recyclebaar moest zijn, was dus een evidentie voor Edelhart. De doos sluit nu zonder tape en er is ook nergens een bedrukking te bespeuren.”

Knipsel

 “Topa respecteerde onze eisen en heeft nooit aangedrongen om gebruik te maken van plastics in de verpakking, ook al was dit makkelijker geweest. Bovendien is het ook nog eens een klimaatneutraal bedrijf, waardoor onze keuze voor een samenwerking snel gemaakt was. We zijn heel tevreden over het eindresultaat. Onze knop is goed verpakt en alle delen vonden hun plaatsje op een logische manier. De verpakking is perfect in verhouding tot het product, 100% recyclebaar en geschikt als zendverpakking.

Heeft u ook een verpakkingsprobleem of bent u op zoek naar advies om uw verpakkingsproces te optimaliseren? Neem dan zeker contact met ons op via tel: +31 252 245 200 of mail: info@topa.nl

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram