Wat komt er kijken bij het ontwikkelen van een verpakking? Deel 3: verpakkingsontwerp!

U wilt dat uw producten in topconditie bij uw klanten aankomen. Het is dus van cruciaal belang dat uw (transport)verpakking de juiste bescherming biedt. Als verpakkingsspecialist beschikken wij over ons eigen test- en onderzoekscentrum: Topa Institute. Een testomgeving waar elke stap zo nauwgezet wordt berekend, vastgelegd en gecontroleerd, dat zelfs onze concurrenten graag naar ons lab toekomen om hun verpakkingen te laten testen.
Bij Topa Institute kunt u kiezen uit een breed assortiment standaard verpakkingen. Maar u kunt ook een verpakking op maat van uw product laten ontwerpen. Wij vertellen u graag wat daar zoal bij komt kijken.

“Uitgangspunt zijn de kwetsbaarheid van het product en de transportweg.”
Wordt er gekozen voor een maatwerkverpakking, dan legt de klant een pakket van eisen op tafel. Verpakkingsengineer Erik van Zeil: “Bij verpakkingsontwerp vormen twee zaken het uitgangspunt: de kwetsbaarheid van het product en de transportweg: de weg die het product aflegt. Dat kan met een pakketdienst in Benelux zijn of met een zeecontainer naar de andere kant van de wereld. Bij stukgoed transport moet je rekening houden met vallen en schokken van buitenaf. En bij een containerzending wereldwijd moet je zorgen voor een optimale pallet/container lading, waarbij de doos sterk genoeg is om het gewicht van de dozen erboven te dragen en bovendien bestand is tegen extreme temperaturen en luchtvochtigheid.   

“Veel verpakkingen testen we ook.”
Erik: “De eis voor iedere verpakking die wij ontwerpen is, dat de verpakking het product beschermt tijdens opslag en transport. Daarnaast kan de klant specifieke eisen en wensen hebben op het gebied van presentatie, handling en milieu. Op basis daarvan gaan wij met al onze kennis aan de slag en ontwikkelen we een verpakking op maat. Veel verpakkingen testen we ook. Soms ontstaat er schade na een test. Dat is heel leerzaam. Want dan zie je heel snel en duidelijk waar het probleem ligt en op welke punten de verpakking nog kan worden verbeterd. Daardoor kunnen we snel met een oplossing komen.”  
“Over elk stuk karton, hout, schuim of kunststof in de verpakking, is nagedacht.”
Erik: “Je maakt een ontwerp en als dat goed door de test komt, is de verpakking goed. Anders ga je stukken toevoegen tot het wel werkt. Wij kijken welk materiaal we het beste kunnen toepassen. Maar vooral niet teveel. Over elk stuk karton, hout, schuim of kunststof in de verpakking is nagedacht. Veel klanten willen een verpakking die volledig uit karton bestaat. Door de kwetsbaarheid van het product en de transportweg is dit niet altijd mogelijk, omdat de schokabsorberende werking van karton niet zo goed is, als die van schuim. Dan proberen we een combinatie te maken van schuim en karton. Zo creëren we ‘the best of both worlds’.
Onderscheidend aan Topa is dat wij alle materialen in huis hebben om verpakkingen te ontwikkelen. Daarnaast  beschikken wij over een groot assortiment standaard artikelen, die we ook weer kunnen toepassen in onze ontwerpen. Daardoor kunnen wij voor klanten snel en flexibel verpakkingen produceren.”
 

Wilt u een uniek verpakkingsontwerp laten maken dat uw product optimaal beschermt tijdens het transport? Neem contact op met Topa Institute: +31 252 245 350. Of stuur een e-mail naar info@topainstitute.com.

Topa

15 december 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram