Welk verpakkingsmateriaal kan ik het beste gebruiken?

Welk verpakkingsmateriaal het meest geschikt is voor het te verzenden product is een vraag die wij dagelijks krijgen. Echter is dit sterk afhankelijk van uw wensen en eisen. Daarnaast spelen er andere factoren mee, zoals:

  • Welk product wilt u verzenden;
  • Wat is de transportweg van het product;
  • Hoeveel producten verstuurt u per dag/maand.

Daarnaast kunnen eventuele wensen met betrekking tot duurzaamheid en milieu ook meespelen. Wij vragen zoveel mogelijk informatie over het product en het transport ervan, zodat we een zo’n gericht mogelijke oplossing kunnen bieden. Ter illustratie hebben wij een koelbox op vier verschillende manieren beschermd en verpakt, en leggen wij de voor- en nadelen van iedere oplossing uit. De ene oplossing is niet beter dan de ander, maar afhankelijk van eerdergenoemde factoren sluit de ene oplossing wel beter aan bij klant A en een andere oplossing beter bij klant B.

Oplossing 1: Beschermen met luchtkussens

Luchtkussens zijn een ideale oplossing wanneer u meerdere producten wilt verpakken met elk een eigen vorm en formaat. Afhankelijk van het te verzenden product gebruikt u simpelweg meer of minder materiaal eromheen. Daarnaast is het een goedkope manier van beschermen. Het nadeel van luchtkussens is wel dat het product op een goede manier moet worden ingepakt. Als u de luchtkussens mooi rondom het product doet, zal het product goed beschermd zijn. Maar wanneer dit niet zorgvuldig gebeurt, kan uw product beschadigd raken. Het is dus afhankelijk van het geduld en de precisie van de inpakker.

Oplossing 2: Beschermen met Padpak

Padpak is een groen alternatief voor bescherming met luchtkussens, doordat u verpakt met papier. Het heeft ook vergelijkbare voor- en nadelen, maar omdat het papier is en in een kartonnen doos gaat, heeft u maar één afvalstroom. En dat is natuurlijk beter voor het milieu. Het nadeel is wel dat Padpak, naarmate de transportweg langer duurt, zijn dempende werking verliest. Dit komt omdat het verfrommelde papier steeds platter wordt, doordat het eventuele schokken tijdens het transport opvangt. Heeft uw product een lange transportweg te gaan dan valt deze optie af, maar voor kortere afstanden is dit een goede en goedkope manier van beschermen.

Oplossing 3: Beschermen met schuimbuffers

Bescherming met op maat gemaakte schuimbuffers heeft meerdere voordelen. Zo behoudt schuim gedurende de gehele transportweg zijn vorm. Daarnaast kan u er niet verkeerd mee inpakken, doordat de schuimbuffers op één manier in de doos passen. Hierdoor is direct duidelijk of de buffer verkeerd zit of niet. En tot slot is de presentatie van uw product in schuim veel mooier en verzorgder. Doordat de schuimbuffers voor uw specifiek te verzenden product op maat gemaakt worden, is het nadeel wel dat wanneer de maat van uw product verandert, u een nieuw op maat gemaakte schuimbuffer nodig heeft. En schuim is een duurder materiaal dan papier of luchtkussens.

Oplossing 4: Beschermen met kartonnen buffers

Een op maat gemaakte buffer kan ook in karton ontwikkeld worden. Hierdoor behaalt u dezelfde voordelen van een schuimbuffer, zonder gebruik te maken van kunststof. Echter, bij zware schokken tijdens transport kan karton in de loop van tijd zijn beschermende functie verliezen.

Topa

15 februari 2019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram