Historie

1922De VOF ”Touwhandel Amsterdam” werd opgericht op 1 december 1922. Daar zou later ‘TOPA’ (TOuw en PApier) uit voortkomen. Jarenlang was TOPA gevestigd in de binnenstad van Amsterdam. Eerst in de Wolvenstraat en later aan de Herengracht. Daar groeide TOPA uit tot “Topa Verpakking N.V”. Dit zou 40 jaar lang een vertrouwd adres blijven voor de Amsterdamse afnemers.
1964TOPA breidde de activiteiten uit met de verkoop van golfkartonnen dozen. Een geschikte locatie met voldoende opslagruimte vond het bedrijf uiteindelijk aan de Elementenstraat in Amsterdam-Sloterdijk.
1975De voorraad groeide dusdanig dat een grotere ruimte voor opslag nodig was. In een deel van een oude bollenschuur aan de Torenlaan in Voorhout werd een magazijn ingericht. Zo kon men even vooruit, want dit magazijn besloeg 3.500 m². Vanaf dit jaar werd het gehele bedrijf, dus ook het hoofdkantoor, verplaatst naar Voorhout.
1976DOPAK, het productiebedrijf voor kartonnen verpakkingen, werd opgericht. Dit gebeurde eveneens aan de Torenlaan in Voorhout, in een hal van 600 m².
1980De productiefaciliteit fabriceerde uit golfkartonnen platen steeds meer diverse typen verzendverpakkingen. Door de sterke groei verhuisde DOPAK daarom naar het voormalige bedrijfsterrein Grevelingen in Lisse. Daar kwam maar liefst 6000 m² ter beschikking voor de productieactiviteiten.
1983In Voorhout werd het Topa Producttechnologisch Centrum opgericht, met als doel het ontwikkelen van verpakkingen en het testen op hun gedrag in de logistieke keten. Nog steeds gebeurt dit onderzoek onder laboratoriumcondities met geavanceerde transport simulators. Het centrum werd later (in 1989) omgedoopt naar Topa Instituut.
1987Het magazijn in Voorhout werd te klein. Op het industrieterrein De Veerpolder in Warmond werd een grotere ruimte gevonden voor de opslag en uitlevering van alle verpakkingsmaterialen.
1989Om de mogelijkheid tot uitbreiding voor Topa Instituut mogelijk te maken, werden de kantoren verplaatst naar Warmond. Dit gaf weer wat ‘lucht’ in Voorhout.
1994Topa breidde haar assortiment uit met specialistische isolerende verpakkingen; verpakkingen die (veelal farmaceutische) producten beschermen tegen wisselende klimaat- en weersomstandigheden tijdens transport voor een bepaalde tijdsduur. De divisie Topa Thermal Packaging was een feit.

De behoefte aan meer opslagruimte bleef zich steeds uitbreiden. Dit leidde tot een versnippering van de magazijnactiviteiten. Alle soorten verpakkingen en aanverwante materialen werden naast Warmond, ook in Nijmegen, Lisse, Sassenheim en zelfs op nog meer locaties opgeslagen.

2000Door de sterke groei van Topa ontstond een nog grotere behoefte aan meer opslagruimte. Er werd een modern distributiecentrum in Lelystad, als centrale locatie in Nederland, gebouwd langs de A6. Dat gaf met ruimte voor 15.000 palletplaatsen weer doorgroeimogelijkheden.
2000Ook de productiefaciliteit Dopak, voor kartonnen verpakkingen vond onderdak in het nieuwe complex in Lelystad.
2000Het pand aan de Torenlaan in Voorhout kon worden uitgebreid,  en ingericht worden voor kantoorruimtes. Zodoende verhuisde dit deel van Topa Verpakking weer terug naar Voorhout. Daar zit het, met naast zich Topa Instituut, nog steeds.
2007Opening productiefaciliteit voor het maken van isolerende verpakkingen in Dronten, genaamd Thermopack.
2008Het gezichtsbepalende pand aan de A6 werd nog eens uitgebreid met 7.500 palletlocaties.
2008Het 25-jarig jubileum van Topa Instituut.
2012De Topa Groep bereikte de respectabele leeftijd van 90 jaar en er lijkt heel wat veranderd in verpakkingsland. ’Lijkt’ inderdaad, want al hebben andere verpakkingstechnieken hun intrede gedaan en worden steeds nieuwere materialen toegepast, de functie van de verpakking blijft onveranderd, namelijk maximale productbescherming.
2015Oprichting van Topa Packaging; de Belgische tak van het bedrijf.
2016Door steeds grotere groeiende groep internationale klanten verandert de naam Topa Instituut > Topa Institute
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram