Ergonomie

Begonnen als onderdeel van een eenmanskapperszaak is Haarshop.nl uit Duiven in 12 jaar uitgegroeid tot dé webshop voor haarproducten.  Vanaf het begin hebben zij ergonomie als zeer belangrijk onderdeel bij hun keuzes laten meewegen.  Dit is ook terug te zien in de luchtkussensystemen die zij samen met Topa Verpakking en FP International in hun inpaklijnen hebben geïntegreerd.  

De wil om ergonomisch te verpakken was er vanaf het begin. Mede hierom werd door Haarshop.nl voor de verzending van bestellingen al snel overgestapt van een gewone kartonnen doos naar een Speedbox. De Speedbox is zeer snel op te zetten en er is geen tape nodig voor het sluiten. “Natuurlijk is er een prijsverschil tussen de ene doos en de andere”,  begint eigenaar Guido zijn uitleg. “Maar het is ook een keuze met gevoel en ergonomisch werken blijkt ook gewoon minder verzuim op te leveren.”

Meedenken

Teus Blom, verpakkingsspecialist bij Topa Verpakking, komt al ruim 10 jaar bij Haarshop.nl en heeft de groei mee mogen maken. Als verpakkingsspecialist weet hij wat de mogelijkheden zijn. Niet alleen over de doos en bijvoorbeeld het vulmateriaal. Ook kent hij de mogelijkheden voor het hele inpakproces en denkt hij mee met de wensen van de klant. “Een goede samenwerking met onze leverancier is ook onderdeel van ergonomie. Teus regelt en ontzorgt”, vervolg Guido zijn verhaal’. “Dat werkt prettig. Vandaar ook dat hij nauw betrokken was toen wij nog verdere wilden uitbreiden.”

Opvullen en beschermen met lucht

Om de producten in de verpakking te fixeren en lege ruimtes op te vullen begon Haarshop.nl met het compacte MINI PAK’R Retail luchtkussensysteem. Deze maakt de luchtkussens ter plekke. Dit werkt schoon en netjes De overstap naar deze manier van beschermen leverde een besparing op van 35% en past bovendien uitstekend bij  de gewenste uitstraling.

De volgende stap was een uitbreiding met twee machines. De  grotere machines produceren sneller en er zijn minder rolwisselingen nodig.

Luchtintegratie systeem

Toen Haarshop.nl ging verhuizen naar een grotere locatie werd er natuurlijk ook nagedacht over het interne logistieke proces.  Samen met Teus Blom en Thomas Roeleveld van FP International werd een  doordacht voorstel gepresenteerd met behulp van 3D tekeningen om een goed beeld te krijgen.  

Lucht op de plek waar je het nodig hebt

Eerst werd er op één plek luchtkussentjes gemaakt, die werden verdeeld over de verschillende inpaklocaties. Nu wordt er ter plekke geproduceerd en opgevangen in reservoirs  waar twee medewerkers, ieder aan hun eigen kant, eenvoudig bij kunnen.” Ze hoeven niet meer te tillen, te rekken of extra heen en weer te lopen om de luchtkussens op te halen. Alles ligt voor het grijpen, zodat de medewerkers goed in de juiste houding kunnen blijven werken.  

In het magazijn van Haarshop.nl zijn momenteel  zes werkplekken voor het inpakken en verzendklaar maken van de bestellingen. Er wordt gewerkt met twee soorten machines: drie MINI PAK’r Industrial en drie EZ Machines. Hierdoor kan eenvoudig gewerkt worden met twee verschillende soorten luchtkussens, afhankelijk van de behoefte van de verpakking.

Toekomst

“Het gaat erg goed, we mogen zeker niet klagen. We zijn zelfs de mogelijkheden voor wéér een uitbreiding aan het onderzoeken. En tja, dan zal ook de inpaklijn wel weer opnieuw ingericht en uitgebreid moeten worden. Maar daar zit ik niet over in. De vorige keer hebben Teus en Thomas samen niet alleen de plaatsing geregeld, ook het inwerken van mijn mensen heeft hij begeleid. Ik tel Teus ondertussen bijna mee als personeelslid,”beëindigt Guido glimlachend zijn verhaal.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram