Topa Institute bestaat 40 jaar

Het ontwikkel-, test- en onderzoekscentrum Topa Institute is opgericht in 1983. Topa Institute bestaat uit drie afdelingen: Verpakkingsontwikkeling, Mechanisch testen en Thermal testen. 40 jaar geleden begon Topa Institute met slechts 2 medewerkers. Inmiddels werken er 13 medewerkers, die allemaal specialisten zijn op hun vakgebied. Brigitte Zwart is senior mechanical project engineer bij Topa Institute.

Ik werk hier nu al 17 jaar. In het begin was ik de enige engineer op de afdeling mechanisch testen. In de loop van de jaren is dit uitgegroeid tot een team van 4 engineers voor alleen het mechanisch testen.

Brigitte Zwart

“Er worden drie machines vervangen en een acceleratiebank aan het assortiment toegevoegd”

Momenteel vindt er een grote verbouwing plaats.

Er worden drie machines vervangen en een acceleratiebank aan het assortiment toegevoegd. Twee machines staan er al vanaf het begin en zijn dus inmiddels 40 jaar oud, zij maken plaats voor een nieuwe generatie. Er komt een nieuwe valtafel, een nieuwe horizontale schokbank en een nieuwe compressiebank. Zo’n compressiebank oefent van bovenaf druk uit op een verpakking. Op deze manier kan je de sterkte van de verpakking bepalen en weet je hoeveel draagkracht de verpakking heeft. Met de versnellingsbank simuleer je remmen en optrekken tijdens het transport. Die machine is gebaseerd op de Europese richtlijn Eumos 40509. Landen mogen deze richtlijn vastleggen in de wet. In bijvoorbeeld België is die wet al enige tijd van kracht.

Brigitte Zwart

“We kunnen alle transportsimulatietesten uitvoeren en straks komt daar nog een versnellingstest bij”

We kunnen alle testen die er op het gebied van transportsimulatie zijn uitvoeren. Daar komt straks ladingzekering nog bij als test. We gaan die test inzetten als aanvulling op de bestaande transportsimulatietesten. Daarnaast gaan we de ladingzekering test gebruiken als een op zichzelf staande test. Een interessante gedachte. Want daarmee kunnen we nog meer bedrijven ondersteunen en mede zorgdragen voor een veilig vervoer van goederen.  

Brigitte Zwart

Topa gaat voor minder

Het product van de klant goed beschermen staat bij ons voorop. Maar vaak kan dat best met minder verpakkingsmateriaal of met een duurzamer materiaal. Topa gaat voor minder. Daar helpt Topa Institute zijn klanten bij. Hoeveel verpakkings- en beschermingsmateriaal er nodig is, is eigenlijk voor elk product anders. Soms stellen klanten bepaalde eisen, terwijl wij denken dat het met minder kan. Dat zie je vooral in de farmaceutische industrie. Die wil geen enkel risico nemen. Dat is ook wel begrijpelijk. Want het afbreukrisico is veel groter. Bovendien is de waarde van het product zo groot, dat er een goede verpakking tegenover mag staan

Brigitte Zwart

“Ook klanten zijn heel erg bezig met minder en ander materiaal”

Niet alleen Topa gaat voor minder. Ook klanten zijn heel erg bezig met minder en ander materiaalgebruik. Soms krijg ik de vraag van klanten: ‘Is het mogelijk om mijn product in een mono-materiaal te verpakken, bijvoorbeeld alleen karton?’ Het voordeel van karton is, dat het gemaakt is van gerecycled materiaal en weer volledig recyclebaar is. Bovendien heb je dan maar één afvalstroom. Je gebruikt bijvoorbeeld geen plastic beschermingsmateriaal. Al met al leidt dat tot veel minder CO₂ uitstoot. Maar klanten willen ook zaken als minder schade, minder afval, verpakkingen die minder ruimte in beslag nemen, verpakkingen waarmee ze sneller kunnen werken, dus minder tijd kosten en verpakkingen die eenvoudigweg minder kosten. Genoeg voor ons dus om te ontwikkelen, onderzoeken en testen, zeker straks met de nieuwe testmachines.

Brigitte Zwart

Topa

22 februari 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram