Topa Institute: Hoe komt uw product perfect aan bij uw klant? Deel 2: klimaattesten!

U wilt dat uw producten in topconditie bij uw klanten aankomen. Het is dus van cruciaal belang dat uw (transport)verpakking de juiste bescherming biedt. Als verpakkingsspecialist beschikken wij over ons eigen test- en onderzoekscentrum: Topa Institute. Een testomgeving waar elke stap zo nauwgezet wordt berekend, vastgelegd en gecontroleerd, dat zelfs onze concurrenten graag naar ons lab toekomen om hun verpakkingen te laten testen. Bij Topa Institute voeren wij onder andere transportsimulatietesten uit. Onder het motto “meten is weten” testen wij op de meest uiteenlopende manieren of uw verpakking aan alle eisen en wensen voldoet. Deze keer gaan wij in op klimaattesten.

In het Topa Institute beschikken we over 16 klimaatkamers.

Producten en hun verpakkingen hebben tijdens het transport te maken met weer- en temperatuurschommelingen. Vocht, kou en warmte hebben allemaal hun weerslag op de verpakking en het product. Kim Leeuwenkamp, Mechanical Project Engineer: “Bij Topa Institute beschikken we over 16 klimaatkamers. Daar brengen wij de verpakking en het product of de palletlading op de te verwachten temperatuur en luchtvochtigheid. Vervolgens kijken we hoe de verpakking en het product reageren op bijvoorbeeld hoge luchtvochtigheid of extreem lage temperaturen.”

We kunnen temperaturen nabootsen van -80 tot +70 graden Celsius.

Soms moeten producten bevroren blijven tijdens het transport. Meestal gaat het daarbij om farmaceutische producten, die met behulp van bijvoorbeeld droogijs op de juiste temperatuur worden gehouden. Soms hebben producten tijdens het transport te maken met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Kim: “Wordt een product geëxporteerd naar tropische landen, dan kan de temperatuur in de containers makkelijk oplopen naar 60 graden en is de luchtvochtigheid soms wel 90%. Al die omstandigheden kunnen we simuleren. We kunnen temperaturen nabootsen van -80 tot +70 graden Celsius.” 

Door de invloed van vocht, kou en warmte kan een verpakking verzwakt raken

Kim: “Ik heb een keer meegemaakt dat de buffer in een verpakking niet bestand was tegen de hoge temperaturen. De bescherming was door de warmte compleet gaan vervormen. Daar kwamen we pas achter bij de valtest, toen het product uit de buffer viel. Op basis van die test hebben onze verpakkingsengineers de verpakking aangepast met beschermingsmateriaal dat wel bestand is tegen deze extreme hitte.”

Versnelde verouderingstesten op bijvoorbeeld doosjes met medicijnen

Topa Institute maakt gebruik van lange duur temperatuur- of klimaattesten om de invloed van vocht en temperatuur op het product en de verpakking te simuleren. Kim: “Medicijnen moeten bijvoorbeeld 5 jaar houdbaar zijn en het etiket moet al die tijd leesbaar blijven. Door de temperatuur in de klimaatkamer te verhogen kun je in een paar maanden een verouderingsproces van 5 jaar simuleren. Daardoor weet je dus al heel snel of het product in combinatie met de verpakking aan de criteria voldoet. Eigenlijk komen bedrijven niet alleen naar ons toe om een verpakking te laten ontwikkelen of hun verpakking te laten testen, maar ook om te kijken of hun product opgewassen is tegen de voortdurend wisselende klimaatomstandigheden en temperatuurschommelingen.”  

Wilt u weten of uw product en verpakking tijdens het transport bestand zijn tegen hoge luchtvochtigheid en extreme kou en warmte? Neem contact op met Topa Institute: +31 252 245 350. Of stuur een e-mail naar info@topainstitute.com.

Topa

31 oktober 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram